ØJENFORKALKNING – AMD

AMD er en betegnelse for det, man tidligere kaldte øjenforkalkning og i fagsprog kaldet “aldersrelateret makuladegeneration”. Der er imidlertid ikke tale om forkalkede blodkar, som det ses i f.eks. i ben, hjerte og hjerne, hvorfor betegnelsen er uhensigtsmæssig. Øjenforkalkning AMD er en øjensygdom i nethindens gule plet. AMD er den hyppigste årsag til læseblindhed hos folk over 50 år i den vestlige verden.

På billedet ses et tværsnit af øjet med tidlig tør AMD (billede 1), moden tør AMD (billede 2) og våd AMD (billede 3).

 DE FORSKELLIGE FORMER FOR AMD ØJENFORKALKNING

AMD er den hyppigste årsag til læseblindhed hos folk over 50 år i den vestlige verden. Man skelner mellem 2 typer af AMD, en tør AMD (som 85% har) og en våd AMD (15%). Den tørre form kan betyde store synsvanskeligheder for patienten, såsom en kronisk sort plet midt i synsfeltet. Øjensygdommen kan herefter udvikle sig til den våde form. Våd AMD indtræder oftest akut dvs. over dage til uger med dramatisk reduktion af læsesynet og forvrængning af synsbilledet. eller central sort plet i synsfeltet. Det afgørende for et godt resultat behandlingsmæssigt er tidsfaktoren dvs. rettidig diagnose og behandling, i de tilfælde, som lader sig behandle.

ØJENFORKALKNING AMD BEHANDLINGSMULIGHEDER

Afhængig af AMD sygdommens stadie tilbyder Øjenhospitalet Danmark ved Dr. Med. Vesti Nielsen forskellige typer af behandlinger. Hospitalet tilbyder behandling med 2RT laser (en nanosekund laser), avanceret linseoperationer og indsprøjtninger (Anti-VEGF) til patienter med våd AMD.

Læs mere om vores Øjenforkalkning AMD behandlingsmuligheder på vores hovedside. Tryk her.

 

UNDERSØGELSE FOR ØJENFORKALKNING AMD

Bestil tid i dag hos Dr. Med. Niels Vesti Nielsen ved at ringe på telefon 71 70 00 00 eller ved at bestille en tid på [email protected]