Nethindeløsning er en øjensygdom, som består i, at en tynd hinde inde i øjet går løs fra øjets indervæg, og skubbes eller trækkes ind mod øjets midte, og dermed væk fra sin blodforsyning, som netop sidder i væggen. Nethindeløsning er en sjælden sygdom. Ca. 500 mennesker får sygdommen om året her i Danmark. Men hvis nethindeløsningen forbliver behandlet, vil det som regel medføre blindhed.

Denne side; “Hvad er en Nethindeløsning”, er en side hvor du kan finde mere information om Nethindesygdommen og links til videre læsning på Øjenhospitalet Danmarks hjemmeside. Dr. Med. Niels Vesti Nielsen er en del af Øjenhospitalet Danmark og sikrer kvaliteten ved alle Nethindeløsning behandlingerne.

 

BEHANDLING AF NETHINDELØSNING

Nethindeløsning skal opereres hurtigt. Hvis nethinden løsner sig, må den sættes på plads ved en operation. Operationen går ud på at omforme øjet med en slags ydre mavebælte af silikone, så nethinden atter kommer i kontakt med indervæggen og vokse fast igen. Man kan hjælpe til ved at fryse væggen udefra omkring området, så der dannes arvæv, der klæber hinderne sammen i en vis grad. Den væske, der er kommet ind under nethinden, tømmes ud af øjet ved en lille punktering af øjets væg.

NETHINDERIFTER

Nethinderifter i nethindens periferi, kan være et forstadie til Nethindeløsning. Opdages nethinderiften rettidig kan man behandle den omkringliggende nethinde med laserstråler og ved arvævsdannelse opnås en ”plastereffekt” omkring riften. Dette modvirker Nethindeløsningen.. Laser anvendes også til egentlig kirurgisk behandling af mere komplicerede Nethindeløsninger i øjets indre.

NETHINDEN (RETINA)

Nethinden ligger på indersiden af øjets bagerste halvdel. Det er den, lyset rammer, når det trænger igennem pupillen, og det er nethindens celler, der fortæller hjernen, hvad man ser. Skader på nethinden vil derfor medføre nedsat eller tabt syn.

NETHINDENS CENTRUM

I centrum af nethinden findes de mest effektive og nøjagtige sanseceller. Hvis nethindens centrum påvirkes, kan øjets synsstyrke, afstandssyn og læsesyn nedsættes ganske betydeligt.

PATIENT HISTORIE

Læs Per’s Patient historie.

UNDERSØGELSE FOR NETHINDELØSNING

Vi råder alle til at blive tilset af Dr. Med. Vesti Nielsen ved mistanke for Nethindeløsning. Ligeledes anbefaler vi alle at få foretaget en øjenlægekonsultation med jævne mellemrum, eftersom at rettidig behandling redder syn.

Dr. Med. Niels Vesti Nielsen er en del af Øjenhospitalet Danmark. Du kan booke en tid hos ham på én af følgende måder: