Gammelmandssyn er ikke-faglig betegnelse for de personer, som på et tidspunkt får behov for en Læse- eller Skærmbrille. Denne udvikling begynder typisk ved 42-50 års alderen, og tidligere, hvis man har været langsynet forinden. At kunne se skarpt på nært hold bliver vanskeligere. Man tvinges så at sige til, at holde avisen, telefonen (iPhone), ens tablet (såsom iPad), ens bærbar computer eller avisen ude på passende afstand. Det føles som om, at armene er lidt for korte. Disse symptomer kaldes “Gammelmandssyn”, “Alderssyn” eller “Presbyopi”.

ÅRSAGEN TIL GAMMELMANDSSYN

Årsagen til Gammelmandssyn skal findes i øjets linse. Med tiden bliver øjets linse mindre fleksibel og i dårligere stand til at “zoome”. Øjets smidighed bliver mindre og får sværere med at tilpasse sig forskellige afstande. For at kompensere for dette bruges oftest læsebriller. Jo ældre man bliver, jo stærkere skal læsebrillerne styrker være.

Personer som er nærsynet, kan man omvendt læse uden brug af briller – selvom linsen er mindre smidig. Dog vil man stadig have brug for briller, når man ønsker at se på lang afstand.

FORUNDERSØGELSE TIL BEHANDLING AF GAMMELMANDSSYN

Gammelmandssyn er kan behandles ved en sikker behandling. Der er gode muligheder for et væsentligt forbedret syn efterfølgende.

Du kan læse videre om Grå Stær operation og Gammelmandssyn her. Dr. Med. Niels Vesti Nielsen er en del af Øjenhospitalet Danmark.