Alderssyn er et lidt misvisende udtryk med et negativt signalement for de personer, som på et tidspunkt i arbejdslivet får behov for en Læse- eller Skærmbrille. Alderssyn begynder typisk sin udvikling ved 42-50 års alderen, og tidligere, hvis man har været langsynet forinden. Symptomerne er, at det bliver vanskeligere at se på kort afstand. Vi tvinges til at holde avisen, telefon iPhone, iPad, den bærbare Computer eller bogen ude foran kroppen på en passende afstand. Armene kommer til at virke som om, de er lidt for korte. Dette fænomen kaldes Alderssyn eller Presbyopi.

ÅRSAGEN TIL ALDERSSYN

Årsagen til Alderssyn skal findes i øjets linse, der med tiden bliver mindre fleksibel. Den mister evnen til at “zoome” så at sige. Øjets smidighed bliver mindre og linsens tykkelse kan ikke i samme grad som tidligere tilpasse sig de forskellige afstande. For en person med normalt syn betyder det, at øjet ikke længere kan fokusere på nært hold, men derimod ser udmærket på lang afstand.

For at kompensere for dette bruges læsebriller, og jo ældre man bliver, jo stærkere skal de være. En person, der er lidt nærsynet i udgangspunktet, kan derimod gradvist læse uden briller, selvom linsen er blevet mere usmidig, men har stadig brug for briller for at se på lang afstand. Er man mere nærsynet har man brug for læsebriller eller briller med flere styrker – såkaldte progressive glas eller bifokale briller.

FORUNDERSØGELSE TIL BEHANDLING AF ALDERSSYN / PRESBYOPI

For at afgøre, om en øjenbehandling er det rigtige for dig foretages en grundig forundersøgelse af dine øjne hos øjenlægen, Dr. Med. Niels Vesti Nielsen. Forundersøgelsen finder sted ved et almindeligt øjenlægebesøg, hvor du får dertilhørende grundig information. Her har du også mulighed for at få svar på de spørgsmål, som du måtte have.

Ønsker du at vide mere om Alderssyn, så kan du læse videre på følgende links. Disse links går videre til Øjenhospitalet Danmarks side, som Dr. Med. Niels Vesti Nielsen nu er en del af: